Optimizasyon bir karar verme problemi için eniyi kararların belirlenmesine ilişkin sistematik yöntemleri içerir. Üzerinde durulan problem için anlamlı performans kriterlerinin ve dikkat edilmesi gereken kısıtların matematiksel olarak ifade edilerek formülasyonlarının geliştirilmesi optimizasyonun temelini oluşturur. Kararlar belirlenirken, mevcut kısıtları gözeterek eniyilik kriterine ilişkin bir amaç fonksiyonunun enküçüklenmesi veya enbüyüklenmesi söz konusudur.
Sınırlı kaynakların etkin bir şekilde kullanılıp artan rekabet ortamında başarılı sonuçların elde edilebilmesi için optimizasyon tekniklerinin kullanılmasının önemi aşikardır ve bu nedenle de optimizasyonun çok çeşitli sektörde kullanılması kaçınılmazdır. Örneğin, havalimanı gelir yönetiminde bilet fiyatlarının, taşımacılık sektöründe rotaların, finans sektöründe yatırım portföylerinin, sağlık sektöründe hasta önceliklerine göre ameliyathane çizelgelerinin ve radyoterapi tedavi planlarının, üretim sektöründe ise envanter seviyelerinin ve iş çizelgelemelerinin belirlenmesi gibi konularda optimizasyon teknikleri yaygınca kullanılmaktadır.
Laboratuvarın kurulma amacı, akademisyenler ile lisansüstü öğrencilerinin karmaşık optimizasyon ve karar verme problemlerinin modellenmesi/çözülmesi ve bu konularda ileri düzey algoritmalar geliştirerek test etmelerine olanak sağlamaktır. Bölümde gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları desteklemenin yanı sıra, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, sanayiden gelen uygulamaya yönelik problemlerin modellemesi/çözümü için gerekli bilgisayar altyapısını sunarak uygulamalı araştırmalar yapma olanağı sağlamaktadır.
Optimizasyon ve Karar Verme Laboratuvarı Sorumlu Öğretim Üyesi
Dr. Öğr. Üyesi Hediye KIRLI AKIN
Optimizasyon ve Karar Verme Laboratuvarı Sorumlu Öğretim elemanı
Arş. Gör. Gökhan BAŞAR